Hop til indhold

Pas på din MC i vintermånederne

MC-sæsonen strækker sig fra 1. marts til 30. november, og for de fleste betyder det, at motorcyklen skal i vinterhi 1. december til 28. februar. Få vores bedste råd til vinterklargøring eller vinterkøreturen her. 

9 råd til klargøring og opbevaring af din motorcykel

1. Vask din MC.  Vask motorcyklen grundigt, gerne med shampoo, og brug lejligheden til at se nærmere på dele, der evt. skal arbejdes på, inden næste sæson begynder.

2. Husk eftersmøring.  Smøring efter vask er vigtigt, så frem med oliekanden, fedtsprøjte og tynd olie til kabler og metaldele, der nok også trænger til en omgang – og er der kæde, så tør den af med en klud og giv den et ny lag kædefedt.

3. Forebyg rust i tanken.  Vand i benzin- og ståltanke er et dårligt mix, så fyld tanken med benzin og hæld benzinstabilisator i. Start motorcyklen og varm den igennem i nogle minutter så benzinen når igennem systemet. Er det en karburator-model, så luk for benzinen, mens motoren kører, og lad den køre indtil den stopper pga. benzinmangel – dermed tømmer du svømmehuset på karburatoren, så gammel benzin ikke forhindrer opstart næste år.

4. Længe leve batteriet.  Batteriernes levetid falder, hvis ikke de motioneres. Derfor bør du anskaffe en impulslader, der sørger for at batteriet motioneres i stilstandsperioden. Har du alarm på motorcyklen, er det et must.

5. Hvad med olieskift?  Du behøver kun at skifte motorolie og oliefilter, hvis motorcyklen er nået til eller tæt på sit serviceinterval.

6. Tjek bremser.  Se bremserne efter for slid, og slid ikke bremseklodserne ind til stålet, men skift i god tid – det handler om din sikkerhed. Bremsebelægninger udvikles løbende, så tag evt. en snak med din forhandler om hvilke nye produkter, der er på markedet.

7. Tjek dæk.  Er der revner, minimum-mønster eller er dækkene over 6-7 år gamle, bør du skifte dæk snarest. Kører du slangeløst, så tag fat i ventilerne og se, om der er revner – er der det, så er det med at få skiftet. Pump dækkene op til fabrikantens anbefalede dæktryk, og drej gerne hjulene en kvart omgang månedligt så belastningen fordeles over hele dækket.

8. Pas på udstødningen.  Sæt evt. en prop eller klud i udstødningen, så fugt ikke kommer ind i motoren igennem en åben ventil. Det er også relevant i en tør garage – tørre cylindervægge ruster også.

9. Undgå støv.  Støv er et trist fænomen, så overvej at anskaffe en MC Garage til at dække motorcyklen af med, så den stadig ser nyvasket ud, når sæsonen starter op igen d. 1. marts.

Hvis du ikke selv ønsker at stå for klargøring og opbevaring, er der mange motorcykelforhandlere, som kan hjælpe dig.

Har du den rette motorcykelforsikring?

Skal du ud at køre om vinteren, og har du ikke allerede valgt vinterkørsel til din MC-forsikring, er det en rigtig god idé at få det. Og hvis din motorcykel bryder ned på vejen, tilbyder vi også vejhjælp, så du hurtigt kommer tilbage på sporet. 

Skal du på vintertur på din MC?

Vidste du, at vores ulykkesforsikring også dækker MC-kørsel?

MC/EU-knallert-forsikringen dækker ikke skader på dig og dine ting. Hvis du har vores ulykkesforsikring, er du og dine ting også sikret, når du kører på din motorcykel.

MC-folket er bløde trafikanter på vejene, så sikkerheden bør altid være i højsædet, når du nyder turen på din MC. 

6 råd, der gør dig klar til MC-vintersæsonen

Med vores motorcykelforsikring kan du tilvælge dækningen "Vinterkørsel", så du kan bruge din MC hele året. Vi har samlet en række gode råd, så du kan have ro i maven på køreturen - også i vintersæsonen. 

1. Er din MC vinter-køreklar?  Vinterdæk, bremseskiver, bremsebelægninger og affjedring bør være i god stand, inden du ruller ud på vejene. Er dine dæk mere end 5 år gamle, bør du overveje at udskifte dem, da dækkenes alder sænker vedhæftning til vejen betydeligt.

2. Overvej at gøre din MC bred.  Brede motorcykler ses nemmere end smalle. Montér evt. ekstra lygter, sidespejle med kørelys i, hvide eller orange håndbeskyttere eller lignende, så motorcyklen synes bredere. Vi anbefaler dog, at du tager en snak med din forhandler først, da der er omfattende lovgivning på området.

3. Få styr på køreteknikken.  Omtrent 90% af MC-ulykker skyldes menneskelige fejl. Derfor er det en god idé, at du holder din køreteknik ved lige. Det kan du gøre via et køreteknisk kursus for motorcyklister hos fx 'Sikker på 2 hjul'. 

4. Kør efter forholdene.  Man skal naturligvis overholde hastighedsgrænserne, men forholdene er også vigtige. Regn, slud, sne, vind, is på vejen samt kurvede eller ukendte vejforløb påvirker alt sammen evnen til at manøvrere MC’en, sigtbarheden og vedhæftningen til vejen. Så tilpas hastigheden til forholdene – specielt når flere forhold spiller ind samtidig fx sne, is på vejen og et kurvet vejforløb.

5. Stærke farver gør dig synlig i trafikken.  Som motorcyklist fylder du ikke meget på vejen, og kan nemt blive overset. Overvej pangfarver på hjelm eller tøj.

6. Vær opmærksom – medtrafikanter kan ikke bedømme din fart.  Afstandsbedømmelse er svært, når man kun har ét fikspunkt; din forlygte. Det gælder både, når du bedømmer afstanden til noget med en hånd for det ene øje, eller hvis du ser en motorcykels enlige forlygte i mørket. Derfor bør du være opmærksom på, at medtrafikanter ofte undervurderer din hastighed – de kan nemlig ikke vurdere afstanden til dig, eller hvor hurtigt den bliver mindre ift. dem.

Relaterede artikler

Bliv klar til en ny MC-sæson

Se vores gode råd til, hvordan du gør din MC forårsklar, når MC sæsonen nærmer sig.

Få styr på reglerne for gult lys i trafikken

Du risikerer både din egen og andres sikkerhed, hvis du drøner over for gult i trafikken. Vi giver dig overblik over, hvornår det er lovligt at køre over for gult - og hvornår det ikke er.

Få vores råd til mere sikker kørsel

Pas på dig selv og andre i trafikken. Se vores gode råd og bliv klogere på hvordan du færdes sikkert på de danske veje.