Sådan kører du mere sikkert
Sikker kørsel er vigtigt for at undgå slemme uheld i trafikken. Når du sætter dig bag rattet, følger du selvfølgelig færdselsloven – men det er ikke altid nok. Se hvornår du skal være ekstra opmærksom i trafikken, og få vores bedste råd til, hvordan du kører mere sikkert.
Vigtige råd til mere sikker kørsel
1. Gem telefonen væk.
Det er vigtigt at lade være med at tale i telefon. Det er svært at koncentrere sig om trafikken, mens du taler. Er du nødsaget til at svare på et opkald, så brug en håndfri løsning. Hold øjnene på vejen og lad være med at kigge ned på mobilen, for at tjekke Facebook og mails.2. Kør bil når du kører bil.
Tag kun billeder når du holder stille med slukket motor. Hver anden mellem 18 og 29 år modtager selfies fra personer, der kører bil og det kan være farligt for dig og andre i trafikken.3. Sæt dig ind i bilens funktioner.
Moderne biler har mange hjælpemidler. Brug tid på at sætte dig ind i de avancerede funktioner såsom alarm for objekter i den blinde vinkel. Advarsel for overskridelse af vejstriber. Hvordan virker lygterne? Er der automatisk lys i baglygterne, eller skal du selv slå dem til? Hvis bilen har adaptiv fartholder, så undersøg, hvordan du indstiller den, så den holder afstand til bilen foran og selv bremser.4. Det gælder om ikke at stresse.
Skynd dig langsomt. Du kommer IKKE hurtigere frem ved at sidde og tænke på, at du måske kommer for sent på grund af kø.5. Vær opmærksom på vejrforhold.
Der er nogle situationer, hvor vejrforholdene betyder, at du skal køre langsommere end fartgrænsen lyder på. Du bør fx sænke farten og øge afstanden til forankørende biler, hvis der sner eller regner, eller hvis det er svært at se pga. tåge eller lavtstående sol. Det er også en god idé at sænke farten, hvis vejen, du kører på, er i dårlig stand. Husk, at du med dækningen Gjensidige Vejhjælp altid har mulighed for effektiv vejhjælp både i Danmark og udlandet.Undgå færdselsuheld
1. Husk altid at have et førstehjælpskit i bilen i tilfælde af uheld.
2. Kør altid med egnede dæk og korrekt dæktryk.
3. Hold ruder og spejle rene, så du altid har det bedst mulige udsyn.
4. Uopmærksomhed skyldes ikke, som mange fejlagtigt tror, ting uden for bilen. 70% af de ting, der tager opmærksomheden, findes i bilen.
Uopmærksomhed kan fx være at:
- Du taler i telefon eller læser/skriver en besked.
- Du indstiller GPS eller radio.
- Du samler ting op fra gulv eller handskerum.
- Du spiser eller drikker.
- Du tager dig af urolige børn eller taler med dine medpassagerer.
- Du er stresset og har tankerne et helt andet sted.
Uopmærksomhed er meget farligt fordi:
- Du bliver dårligere til at afkode trafikken.
- Din reaktionstid bliver længere.
- Standselængden bliver længere.
- Du kan overse skilte, vejafmærkning og andre trafikanter.
- Du er mindre opmærksom på sidespejle og bakspejl.
- Dine bevægelser på rattet bliver større og mere voldsomme.
- Du kan komme til at slingre, og i værste fald køre af vejen eller ende i modsatte vejbane.
Hvis du ender i et færdselsuheld, hvor der ikke er andre involveret end dig selv, dækker Førerpladsdækningen skader på din krop. Førerpladsdækningen kan tilvælges til din bilforsikring. Du kan se mere om, hvordan førerpladsdækningen dækker her.
Sådan dækker forsikringen ved spritkørsel
Alt for mange danskere kører stadig påvirket hjem i bilen, og det er en rigtig dårlig idé. Først og fremmest fordi, det er livsfarligt og ulovligt – men kører du galt i fuld tilstand, risikerer du også at forsikringen ikke dækker.hvordan vores bilforsikring dækker her. Kommer du selv til skade i uheldet, får du heller ikke penge fra ulykkesforsikringen, hvis du har kørt påvirket.
Selv om du har købt en god bilforsikring, er der nogle forhold, hvor du ikke får udbetalt penge. Bliver du involveret i et trafikuheld, mens du kører i beruset tilstand, er de skader, du forvolder andre, stadig dækket af din lovpligtige ansvarsforsikring. Men de skader, du forvolder på din egen bil, vil ikke være dækket af din kaskoforsikring. Du kan se mere om,Adskil alkohol og bilkørsel
Det absolut bedste råd i forhold til alkohol og bilkørsel er at adskille det fuldstændigt. Det er tilladt at køre bil i Danmark, så længe din promille er under 0,5. Det er dog vigtigt at understrege, at alle mennesker reagerer forskelligt på alkohol, og hvis du er det mindste i tvivl, bør du lade bilen stå.Rådet for Sikker Trafiks råd til, hvordan du undgå spirituskørsel, og hvad straffen er for det.
FåSe din pris online
Har du den rette bilforsikring?
Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.
Relaterede artikler
4 råd: Sådan undgår du p-skader
Kun i 9% af tilfælende er der nogen, som tager ansvar for parkeringsskader. Få vores bedste råd til, hvordan du undgår ærgerlige parkeringsskader.
Få styr på reglerne for gult lys i trafikken
Du risikerer både din egen og andres sikkerhed, hvis du drøner over for gult i trafikken. Vi giver dig overblik over, hvornår det er lovligt at køre over for gult - og hvornår det ikke er.
Undgå indbrud i bilen
Du kan selv gøre meget for at undgå indbrud og tyveri af dine ting. Her er fem tricks mod indbrud i bilen.