Undgå vinterens skader
Vinteren er over os, og vi er mange der har glædet os til at lege i sneen igen. Bagsiden ved sne og kulde er dog frost- og faldskader. Få vores bedste råd mod vinterens skader.
Undgå frostskade i din bolig
Er skaden sket?
Er der allerede sket en frostskade på dit hus, din bil eller dine ting, skal du hurtigst mulig anmelde skaden til os.
Opvarm alle rum i boligen
Det kan være en rigtig god ide at holde et vist niveau af varme i alle husets rum. For at undgå frostskader på vandrør og bygning skal bygningen være opvarmet. Hvis du vil undgå fugt og skimmelsvamp, anbefales der typisk, at rummene er opvarmet til 18 grader. Er du væk fra boligen i flere dage, kan du skrue ned til 14 grader.
Vi dækker ikke skader, hvis bygningen ikke er tilstrækkeligt opvarmet. Hvis der sker et svigt i varmeforsyningen, og rummet ellers ville have været opvarmet, så dækker vi selvfølgelig.
Sørg for god isolering
Er dit hus, loft eller kælder ikke godt isoleret, er der fare for mug og råd. Dine rør vil også være i fare, og derfor er det en god ide, at du sikrer dig, at din bolig er korrekt og tilstrækkelig isoleret. Vi dækker ikke frostsprængning af rør i loft, skunk eller kryberum, hvis skaderne skyldes mangelfuld isolering. Derfor er det en rigtig god ide, at du sikrer dit hus, når det kommer til isolering.
Undgå sprængte vandrør i huset
Vand udvider sig, når det fryser til, og derfor kan frost i værste tilfælde sprænge dine vandrør og medføre store vandskader i dit hus. Derfor kan det være en rigtig god ide at efterisolere omkring rørene, inden frosten kommer. Isoleringen må ikke være mangelfuld, og derfor anbefaler vi, at du søger professionel rådgivning eller sætter dig godt ind i, hvordan du isolerer korrekt.
Luk udendørs vandledninger
Luk alle udendørs vandledninger og husk at tømme dem helt for vand, inden du lukker dem. På den måde formindsker du risikoen for sprængte vandrør over vinteren.
Hvis du har et sommerhus, som ikke er så godt isoleret, er det en ekstra god ide at lukke for vandet, så du mindsker risikoen for frostsprængninger. Din forsikring dækker nemlig ikke, hvis isolering og opvarmning af huset er mangelfuldt.
Rens tagrender og nedløb
Er dine tagrender og nedløb tilstoppet af blade og snavs, mister de deres funktion. Vandet vil ikke kunne løbe fra, og det kan resultere i store skader på dit hus over tid. Det er svært at fjerne snavs, grene og blade, når der først er frost, så sørg for at rense dine tagrender og nedløb inden frosten kommer. Du kan også montere et bladfang på dine tagrender, så du undgår at få tilstoppet nedløbsrør.
Salt eller grus
Det er en god ide at salte elle gruse gangarealerne omkring dit hus. Som hus- eller grundejer er du ansvarlig for at fjerne sne og salte dit fortov. På den måde formindsker du muligheden for faldulykker for dig selv og andre.
Få naboen til at kigge forbi
Er du på ferie over vinterhalvåret, er det en god ide at få naboen til at kikke forbi og tjekke, om alt står godt til i din bolig eller i sommerhuset. Bliver en skade opdaget tidligt, kan du undgå at skadeomfanget bliver stort og spare både ærgrelser, tid og penge.
Har du sommerhus eller kolonihavehus?
Er du sommerhus- eller kolonihaveejer, er det en rigtig god ide at være særlig opmærksom på ovenstående råd. Mange sommerhuse og kolonihavehuse står ubeboet hen over vinteren, og skader kan derfor stå ubemærket hen og vokse sig større, inden sommeren kommer. Det kan derfor være en god ide, at du tager et kik forbi dit sommerhus eller kolonihave over vinteren for at sikre dig, at der ikke er kommet skader.
Faldskader på glatte fortove
Vinterens frost og sne fører til flere faldskader. Her kan du se, hvad du skal gøre, hvis du eller en anden falder på et glat fortov, samt hvordan forsikringer dækker.
Hvis en person falder på dit fortov
Hvis nogen falder på dit fortov, skal du bede vedkommende om at anmelde skaden til din ansvarsforsikring. De skal oplyse dit navn, adresse og policenummer samt beskrive, hvad der skete. Hvis de ikke vil anmelde skaden, kan du selv gøre det og oplyse deres kontaktinformationer.
Hvis en person er kommet til skade på din grund, og du som følge heraf bliver erstatningsansvarlig, er du dækket af din ansvarsforsikring på din boligs husforsikring. Se mere om husforsikring her.
Hvis du falder på en andens fortov
Falder du på en andens fortov, skal du kontakte ejeren og bede om deres forsikringsoplysninger, herunder policenummer.
Hvis du er kommet til skade, skal du anmelde det på din ulykkesforsikring og til ejerens ansvarsforsikring. Du kan også bede ejeren om at anmelde skaden. Din ulykkesforsikring dækker, hvis du får varige mén. Har du tilvalgt dækningen "Straksudbetaling af erstatning" til din ulykkesforsikring, vil du modtage en udbetaling på 1 % af din valgte forsikringssum ved visse brud, når du har anmeldt din skade. Se mere om ulykkesforsikring her.
Er dine ting blevet ødelagt ved faldet, fx tøj eller briller, skal du anmelde det på din indboforsikring. Dine ejendele vil være dækket af din indboforsikring, hvis du har dækningen "Pludselig skade". Se mere om indboforsikring her.
Dit ansvar som privat grundejer
Det er et lovkrav, at du rydder sne og is på fortovet, i indkørsel, havegang og på trapper foran huset samt evt. på andre fælles færdselsarealer før kl. 7 om morgen. Derudover skal du som grundejer forebygge glatte veje og områder ved at ligge grus eller lignende. Se her, hvordan du bedst rydder sne på din grund, og hvad du skal være opmærksom på.
Kommunernes ansvar
Kommunerne har ansvar for at sikre sikre færdselsforhold og iværksætter ekstra indsats ved behov, så borgerne kan bevæge sig trygt i trafikken.
RELATEREDE ARTIKLER
Skal dit sommerhus i vinterhi?
Få vores bedste råd til at passe godt på sommerhuset i vinterhalvåret.
Er dit fortov blevet en skøjtebane?
Som husejer har du ansvar for at rydde dit fortov for sne. Se vores bedste råd til snerydning her.
Har dit hjem også brug for et frisk pust?
Et godt indeklima har stor betydning. Se hvorfor, og få vores bedste råd til et bedre indeklima.