10 gode råd til dit hussalg
At sælge hus kan virke som en stor opgave. Derfor har vi samlet vores 10 bedste råd til dit hussalg, så du kan blive hurtigt klar til at rykke ind i dit næste hjem.
10 gode råd til dit hussalg
Det er vigtigt, at du kan have ro i maven, når der sker store forandringer i dit liv. Derfor giver vi dig vores bedste råd til, hvordan du bliver klar til dit hussalg – og hvordan du gør det uden at opgaven bliver for stor en mundfuld.
1. Find den rigtige ejendomsmægler.
De fleste vælger at bruge en ejendomsmægler – det er dyrere end gør-det-selv, men til gengæld klarer de fx papirarbejde og markedsføring for dig. Vil du bruge en ejendomsmægler, bør du tale med flere forskellige, inden du vælger, for der kan være stor forskel på, hvordan mæglerne gør tingene.2. Ret fejl og mangler.
Før du sælger dit hus, skal du have lavet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. Er der mange fejl og mangler angivet i rapporterne, kan det skræmme potentielle købere væk. Det er derfor en god idé at rette op på de fejl, du kan, uden at bruge en formue på det. Fiks fx dryppende dryppende vandhaner, løse håndtag, slidt træværk mv.3. Energi/varme er et vigtigt parameter.
Få lavet et energimærke, der viser husets energiforbrug og mulighederne for at spare på energien. Stigende energipriser betyder mere fokus på både energikilde og energimærke – og et dårligt energimærke fremstiller huset som dyrt i drift. Hør din mægler, om det kan give mening at udskifte din energikilde, hvis den er mindre god.4. Hold igen med større renoveringer.
Det er måske ikke pengene værd at renovere fx badeværelse eller køkken inden et salg. Er du i tvivl, kan du spørge din ejendomsmægler, om det giver mening for dig at renovere.5. Rent, pænt og ’less is more’.
Det er lettere at se sig selv i et rent og pænt hus. Derfor er det vigtigt at gøre hovedrent i huset og fjerne ting, der får huset til at fremstå rodet, fx vasketøj eller en masse opslag på køleskabet. Og et ekstra trick: Mange møbler og nips kan få huset til at se mindre ud – så fjern det, hvis du kan.6. Let there be light!
Lys skaber varme og får rummene til at syne større, og det kan boligkøbere godt lide. Så hiv gardinerne til side, læg en lys dug på det mørke spisebord og få massere lys ind i huset.7. Skab hygge i huset.
Boligkøbere søger ikke et hus, de søger et hjem. Så sørg for at gøre huset hjemligt og hyggeligt med friske blomster, stearinlys og varme radiatorer. Og ja, det gamle trick med friskbagt brød virker – det er lidt snyd, men det virker!8. Det er ikke kun det indre, der tæller.
Det første en potentiel køber ser er ikke huset, men omgivelserne. Du bør derfor sikre dig, at hovedindgang, have og garage ser pænt og indbydende ud. Pak cykler væk, slå græsset, læg hynder i havemøblerne osv.9. Få friske øjne på.
Man kan let stirre sig blind på sit eget hjem, så når du synes, du er klar til salg, så få en ven eller et familiemedlem forbi og give deres tips. De kan ofte se ting, du selv har overset.10. Pas på indbrudstyve.
Nogle indbrudstyve er snu nok til at kigge med på salgsannoncer og tage til fremvisninger. Derfor bør du gemme eller helt fjerne værdigenstande, fx ure eller smykke, både når der tages billeder til salgsannoncen og under fremvisninger. Husk også at tjekke vinduerne efter en fremvisning. Nogle kan finde på at lade et vindue stå på klem, så de kan komme på besøg senere.Kender du til sælgeransvarsforsikring?
Sælgeransvarsforsikringen dækker dig i 10 år, hvis køberen af dit hus opdager skjulte fejl og mangler, som du kan blive stillet til ansvar for.
For at du kan bruge din sælgeransvarsforsikring skal:
-
Der være lavet en tilstands- og elinstallationsrapport.
-
Gjensidige ønske at give tilbud på en ejerskifteforsikring.
-
Der ikke være tale om et fredet hus eller et hus som sælger har købt med henblik på renovering og videresalg.
- Jordforurening som du ikke har haft kendskab til eller er skyld i
- Ulovlig bygningsindretning
- Ulovlig kloak og stikledning udenfor huset
- Andre forhold nede i grunden, som giver skader på bygningerne.
Det er bedst at være ærlig, når du sælger din bolig, hvis du ved, der er skader på hus eller grund - for hvis du kender til skader, som du ikke fortæller køber om, så kan sælgeransvarsforsikring ofte ikke dække.
Det som vi får flest anmeldelser om er, når hussælgere ringer om skader i forbindelse med:
-
Jordforurening efter nedgravede olietanke (hvor de bliver mødt med et krav fra den nye ejer).
-
Ulovlige brønde på grunden.
-
Ejerskifteforsikringen dækker huskøberens økonomiske tab i forbindelse med overtagelsen af sit nye hjem.
-
Sælgeransvarsforsikringen dækker sælgers ansvar i 10 år i forbindelse med salget af boligen.
Har du spørgsmål til sælgeransvarsforsikringen?
Nogle gange er det bare lettere at tale sammen. Har du spørgsmål til forsikringen, hvordan du er dækket eller noget tredje, er vores Boligteam klar til at hjælpe på tlf. 88 18 68 93.
Relaterede artikler
Vær sikker på, du har fundet "the one"
Der er mange ejendomsmæglere, og nogen er bedre end andre. Få vores råd til at finde den, der er bedst for dig og din bolig.
Få en smidig flytning
Selv en kort geografisk flytning kan være hård. Vi giver 15 gode råd til før og under din flytning.
Hav ro i maven efter flytning
Når du er flyttet, skal du bare nyde dit nye hjem. Få 5 gode råd til tiden efter din flytning.