5 gode råd inden din lange rejse
I de mørke vintermåneder, med kulde, regn og blæst, kan sommeren synes uendeligt langt væk. Derfor drømmer mange danskere om at rejse mod varmere himmelstrøg. Planlægger du og din familie en oplevelsestur eller en ekstra lang rejse? Så giver vi her råd til rejsen, før du drager afsted.
De kolde måneder er lange, så måske planlægger du og din familie en længere rejse til et varmere land. I den forbindelse er der en del ting, der kan være gode at have styr på, inden du står i lufthavnen og er klar til at rejse. Rejselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Lene Hasler, giver her sine gode råd til alle, der har planer om at rejse langt.
1. Visum og andre indrejsepapirer
– Vi får mange henvendelser fra kunder, der står ved en landegrænse uden visum eller andre nødvendige tilladelser. I sådanne tilfælde er det ikke altid så nemt at finde en løsning, og det kan hurtigt blive dyrt, fortæller Lene.
Du kan risikere, at du ikke bliver lukket ind i landet og derfor må købe nye flybilletter. Billetter, som bestilles tæt på afrejsetidspunktet, er typisk temmelig dyre.
– Flere lande har særlige regler ved indrejse, og også ved længere ophold. Vær tidligt ude og find information og skemaer på hjemmesiderne hos de aktuelle landes ambassader, tilråder rejselivseksperten.
For danskere er der ikke visumpligt til USA, hvis rejsen er færre end 90 dage, men for at rejse ind i landet, skal du udfylde en ESTA-ansøgning i god tid, inden du rejser. Vær så nøjagtig som muligt, når du udfylder ansøgningen, ikke mindst når det gælder rejsedatoer.
2. Vacciner
Du gør også klogt i at undersøge, hvilke sundhedsfarer, der er i det område, du skal rejse til, og hvilke vacciner du har brug for. På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du få den nyeste information. Vaccinerne kan du få hos din egen læge.
– Bruger du receptpligtig medicin, bør du have en medicinliste med fra din privatpraktiserende læge og opbevare medikamenterne i originalpakken. Desuden må du tage særlige hensyn, hvis du bruger lægemidler med narkotiske virkestoffer, siger Lene.
3. Tidszoner og lokale forhold
Skal du lidt uden for alfarvej, er det også bedst at læse op på sikkerhed, toldregler, politiske og kulturelle forhold samt andre praktiske ting. Kan du for eksempel bruge visakort, eller får du brug for kontanter? Find information i Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
Lene minder desuden om, at tidszoner kan forvirre selv en garvet globetrotter.
– Dobbelttjek rejsedatoer og sørg for at beregne tilstrækkelig tid mellem afgange – for eksempel ved mellemlandinger. Vær opmærksom på tidsforskellen, hvis du bestiller billetter enkeltvis og ikke som én gennemgående rejse. Det er nemt at dumme sig på tidszonerne, og det kan give dig store problemer, siger hun, og ryster et par kuffert-tips ud af ærmet:
– Det er en god ide at låse kufferten med en TSA-lås. Det er en type hængelås, som kan låses op med en universalnøgle, hvis tolderne skal undersøge din bagage. På den måde slipper du for at få kufferten brudt op og ødelagt.
4. Rejseforsikringen
Forsinkelser, tyveri, sygdom og ulykker kan ramme når og hvor som helst. Om du skal rejse på ferie kort eller langt væk, anbefaler Lene, at du ikke rejser uden en god rejseforsikring.
– Vi får ofte spørgsmål fra folk på langfart om udvidelse af rejseforsikringen. Og det er godt, for det er vigtigt at vide, at en almindelig rejseforsikring gælder for rejser op til ni uger. Skal du være væk i længere tid, har du brug for en udvidet rejseforsikring, siger hun.
Se din pris online
Desværre oplever mange danskere på rejse at blive syge eller skadede uden at have en gyldig rejseforsikring. Dermed må de betale udgifter til sygehusbehandling og andet - i værste fald millionbeløb - af egen lomme.
Rejse livseksperten anbefaler også, at du registrerer personoplysninger og rejsemål på Udenrigsministeriets danskerliste. Informationerne forenkler departementets arbejde, hvis danskere har brug for hjælp i områder, der er ramt af en naturkatastrofe, terrorangreb eller lignende.
5. Find relevante rejseerfaringer
Det er en god ide at læse om andres erfaringer. Det kan give nyttige informationer om lokale forhold og tips til gode oplevelser. Du kan finde mange forskellige rejseblogs på internettet, og der er gode chancer for at finde én, der appellerer til dine interesser.
– En blog kan faktisk være mere nyttig end bøger skrevet af professionelle globetrottere med egen indgang til den lokale landsbyhøvding. Om ikke andet får du nok næring til rejsedrømmen og drømme koster som bekendt ingenting, afslutter Lene.
Har du den rette rejseforsikring?
Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.
Relaterede artikler
Rejs afsted med ro i maven
Få 10 gode råd til, hvordan du kan bevare roen, hvis ferien bliver vendt på hovedet.
Tog din bagage et andet fly end dig?
Få styr på, hvem der har ansvaret, hvis din bagage er forsinket.