Hop til indhold

Sådan undgår du brand i haven eller naturen i tørkeperioder

Det danske vejr er omskifteligt, men ikke desto mindre kan vi se perioder med mange uger næsten helt uden regn. Det betyder tørke og brandfare når fx græs og bevoksning nemt kan antændes af selv de mindste gnister eller gløder. Det samme ser vi i vores skadedata; tørkeperioder giver langt flere brande og brandskader.

Derfor er det en rigtig god idé, at du er særlig opmærksom på fx bål, grill og åben ild i tørkeperioder. Her har vi samlet vores bedste råd til, hvordan du undgår brand i haven eller naturen.

8 gode råd til at undgå brand i haven eller naturen

  • Hold altid afstand til bebyggelse og bevoksning ved brug af åben ild: Flammer og gløder fra fx grill og bål kan nå længere end du tror.
  • Hav altid vand i nærheden af åben ild: Med en spand vand eller haveslangen i nærheden, kan du reagere hurtigt.
  • Gå aldrig fra åben ild: Sørg for at der altid er opsyn med åben ild, og tjek at alle gløder er slukket, når du går fra fx bål eller grill.
  • Undgå ukrudtsbrænderen: Gnister og gløder fra ukrudtsbrænderen er en af de hyppigste årsager til brand nær beboelse i tørkeperioder.
  • Pas på tobakken: Selv cigaretskodder og aske kan starte en brand et tørt sted, så vær opmærksom når du ryger.
  • Vær varsom med elektrisk værktøj og maskiner: Elektrisk værktøj og maskiner i mange afskygninger kan afgive gnister – og mere skal der ikke til at starte en brand.
  • Selv din bil kan starte en brand: Husk aldrig at parkere din bil i høj, tør bevoksning. Selv bilens varme udstødningsrør kan antænde græs, blade og lign.
  • Vær opmærksom på afbrændingsforbud og brug af åben ild: Vedvarende tørke kan få Beredskabsstyrelsen til at indføre afbrændingsforbud, der betyder at afbrænding eller brug af åben ild er forbudt i bestemte områder. Overtrædelse kan give bødestraf og sænke evt. erstatning fra forsikringsselskaber, hvis overtrædelsen starter en brand.

Se flere gode råd til, hvordan du bør begå dig i naturen i tilfælde af tørke på brandfare.dk. Her kan du også se DMI’s brandfareindeks og eventuelle afbrændingsforbud. Se mere på brandfare.dk