Hop til indhold

Sådan bekæmper du skægkræ og andre skadedyr

Mange danskere oplever store problemer med skadedyr. De kan gøre stor skade på hus og inventar, de kan være smittebærere, og de er ofte svære at komme af med. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at komme skadedyrene til livs.

Gode råd til forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr

De mest frygtede skadedyr blandt danskerne er: skægkræ, væggelus, kakerlakker, lopper, myrer, mus og rotter. Derfor har vi samlet vores bedste råd til forebyggelse og bekæmpelse af netop disse dyr her.

Skægkræ og sølvfisk 

Bekæmpelse Der er mange metoder til bekæmpelse af sølvfisk og skægkræ. De mest almindelige er insektspray, lokkedåser, limfælder og insektpudder. Vi anbefaler, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper, så snart du opdager skægkræene i din bolig. Hvad kan jeg selv gøre?  Du kommer langt med hyppig rengøring, udluftning og støvsugning. Desuden kan du sørge for at tjekke de pakker, de får med posten, da skægkræ kan leve i emballage. Skægkræ er et voksende problem i mange danske hjem, og de kan gøre stor skade på bl.a. tøj, papirer, familiefotos og fødevarer. Det største problem er, at de er svære at komme af med. De formerer sig hurtigt, og de er ikke begrænset til fugtige omgivelser i hjemmet, som deres slægtninge sølvfisk er. De kan derfor hurtigt sprede sig til hele huset, hvis du først får dem inden døre.

Væggelus

Bekæmpelse Væggelus sniger sig med i kufferter og bagage, når du fx har været en tur til udlandet. De kan sprede sig fra kufferten og tøjet til senge, møbler og boligen generelt, og kræver en såkaldt frysebehandling af en professionel skadedyrsbekæmper. Vi anbefaler, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper, så snart du har mistanke om væggelus.  Hvad kan jeg selv gøre? Hvis du selv vil prøve kræfter med bekæmpelse af væggelus anbefaler vi, at du kontakter en dyrelæge og en skadedyrsbekæmper, inden du går i gang. Desværre findes der ingen let løsning i bekæmpelse af væggelus, da bekæmpelsen kræver både behandling af hus/bygning samt alle møbler, madrasser, senge og lignende inventarer, da dyrene spreder sig til alle dele af boligen.

Kakerlakker

Bekæmpelse Kakerlakker kan snige sig med i din kuffert, og er en af de værste skadedyr at få med hjem fra rejsen. De kan nemlig sprede sygdomme som salmonella, gulsot og gule stafylokokker. Derfor er det rigtig vigtigt, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper så hurtigt som muligt.  Hvad kan jeg selv gøre? Kakerlakker lever ofte tæt på madvarer og trives i varme, fugtige miljøer. Hvis du har mistanke om kakerlakker, bør du skille dig af med madvarer, som står tilgængelige for dyrene. Kakerlakker bekæmpes med kemiske stoffer, som vi altid anbefaler at en professionel skadedyrsbekæmper håndterer. Anvender du selv forkerte metoder eller midler til bekæmpelsen, kan du risikere, at kakerlakkerne bliver resistente og dermed bliver sværere at få ud af huset. 

Lopper

Bekæmpelse Lopper lever på værtsdyr som fx familiens hund eller kat. Lopper bekæmpes med en loppekur samt evt. forebyggende med dråber, indsprøjtninger eller lign. i dit kæledyrs pels. Det kan være nødvendigt, at også boligen bliver behandlet for lopper. 

Hvad kan jeg selv gøre? Da lopperne bor i dit kæledyrs pels, kan du med fordel rede dyrets pels med en lusekam og påbegynde en loppekur. Det er desværre ikke altid nok at give dit kæledyr en loppekur, da huset også skal have en omgang. Lopperne kan nemlig gemme sig i sprækker, og huset skal derfor behandles med sprøjtemidler. Vi anbefaler at kontakte en dyrlæge og en skadedyrsbekæmper, inden du kaster dig ud i bekæmpelse af lopper.

Myrer

Bekæmpelse Den mest almindelige bekæmpelse af myrer i og omkring boligen er myregift. Hvis du ikke kan komme af med myrerne i boligen, anbefaler vi, at du kontakter en skadedyrsbekæmper.  

Hvad kan jeg selv gøre? Du kan starte med at lokalisere, hvor myrerne er kommet ind i din bolig og derefter stoppe evt. huller/sprækker til. Hvis du har fundet myrernes bo, kan du strø salt omkring tuen. Du kan også sørge for, at madvarer ikke ligger fremme i boligen, da det vil tiltrække flere myrer.   

Husmus

Bekæmpelse Musefælder er gode til at bekæmpe mus i boligen. Musefælder kan købes i flere varianter i næsten alle byggemarkeder. Sæt musefælder op, hvor musene færdes og brug fx rosiner i fælderne. Hvis du ikke kan få bugt med musene, så anbefaler vi, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper.

Hvad kan jeg selv gøre? Du kan starte med at lokalisere, hvor musene er kommet ind i boligen og lukke hullet/sprækken til. Et hul på 7 millimeter er nok til, at en mus kan komme ind. Brug herefter musefælder som beskrevet i afsnittet "Bekæmpelse". Vær opmærksom på, at det er en dårlig ide at bruge gift. En forgiftet mus kan nemlig ligge og rådne i din bolig, og det vil formegentlig lufte af råd i flere måneder.  

Rotter

Bekæmpelse Bekæmpelse af rotter er et kommunalt anliggende – dvs. at din kommune hjælper dig, hvis du får brug for rottebekæmpelse. Hvis du ser en rotte nær din bolig, eller hvis du har mistanke om rotter i boligen, skal du hurtigst muligt anmelde dette til din kommune, som kan hjælpe dig med bekæmpelse. Vi anbefaler, at du følger anvisninger og vejledning fra den kommunale rottebekæmpelse.

Hvad kan jeg selv gøre? Vi anbefaler dig at kontakte kommunen hurtigst mulig ved mistanke om rotter. Vær opmærksom på, at rottebekæmpelse med gift samt køb af rottegift kun må håndteres af en autoriseret person i Danmark.   

Få professionel hjælp

Vi anbefaler altid at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, så snart du opdager skadedyr i din bolig. Bor du i lejlighed, rækkehus eller lign. kan det være en rigtig god ide at gå sammen med dine naboer og få en skadedyrsbekæmper til at hjælpe jer med problemet.