6 gode råd til din sundhed
Vi bliver alle ramt af sygdom, får smerter i kroppen eller bliver udfordret på den mentale sundhed på et tidspunkt i livet. Så er det godt at vide, at man kan få hjælp fra fx en sundhedsforsikring eller det offentlige. Men der er også nogle ting du kan gøre for selv at holde dig frisk.
Sådan passer du på dig selv og din sundhed
Uanset hvor hurtigt du kan få hjælp, vil du nok hellere helt undgå smerter og skader, og selv om man ikke kan gardere sig mod alt, er der alligevel meget du kan gøre, der sænker risikoen for fremtidige fysiske og mentale udfordringer mærkbart. Her har vi samlet nogen gode råd til, hvordan du kan holde kroppen frisk.
6 gode råd til din sundhed
1. Jævnlig bevægelse er vigtig
Lænderygsmerter er den skade, der er skyld i flest sygedage om året og fysisk inaktivitet er den primære årsag. Derfor er det vigtigt at holde kroppen i gang. Blot få daglige øvelser er nok. Få 4 øvelser til at forebygge rygsmerter.
2. Pas godt på tænderne
Dårlig mundhygiejne kan være årsag til en række alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og lungesygdomme. Derfor er det vigtigt at du opretholder en sund mundhygiejne ved daglig tandbørstning og brug af tandtråd. Og besøg altid tandlægen min. én gang om året. Se også mere om tandforsikring.
3. Motion betyder mere end du tror
Fysisk aktivitet er sundhedsfremmende og forebygger en lang række sygdomme. Fysisk aktivitet er alle former for bevægelse, der øger energiomsætningen. Det kan være ustruktureret aktivitet og mere bevidst målrettet, regelmæssig fysisk aktivitet (træning). Fysisk aktivitet kan med andre ord godt indgå som en del af hverdagen og ens vanlige gøremål. Det kræver ikke nødvendigvis, at du tager træningstøj på eller går i et fitnesscenter. Fysisk aktivitet er også at cykle eller gå til arbejde og supermarked, at tage trappen, at udføre fysisk anstrengende havearbejde, at gøre rent eller at lege aktivt med dine børn mv. Sundhedsstyrelsen anbefaler 150 minutters fysisk aktivitet om ugen ved moderat intensitet eller 75 minutter ved høj intensitet.
Hvis du gerne vil kaste dig ud i løbetræning, så kan du få gode råd til at undgå løbeskader her.
4. Du er hvad du spiser
Det vi spiser og drikker, har stor betydning for vores sundhed. Fødevarestyrelsen har lavet de officielle kostråd, der er udviklet på baggrund af langvarig forskning. Det er fx vigtigt at spise grønt, varieret og ikke for meget. Derudover er det et godt råd at drikke vand i stedet for saft, juice og sodavand. Få de bedste råd til din kost hos altomkost.dk.
5. Hold sindet skarpt
Der findes en række beskyttende faktorer, der påvirker den mentale sundhed. Blandt de beskyttende faktorer er både forhold hos det enkelte menneske, forhold i vores nærmeste netværk og fællesskaber. Det kan fx virke bekvemt at leve for sig selv i en boble, men faktisk giver det rigtigt meget på den mentale scoretavle, når du dyrker forhold til venner og familie, får oplevelser via rejser – og i øvrigt også når du bevæger dig og spiser sundt.
6. Få hjælp via forebyggende rådgivning
Det kan være svært at finde rundt i junglen af gode råd. Vi tilbyder derfor rådgivning fra fysioterapeuter, sygeplejersker og stresscoaches på vores Forebyggende Rådgivningslinje. Fysioterapeuterne kan fx hjælpe med at finde den øvelse, der kan afhjælpe netop din skade eller endnu bedre, hvordan du undgå af få skader. De kan også komme med gode råd til, hvordan du kommer i gang med at motionere.
Sygeplejerskerne kan hjælpe med sygdomsrådgivning, ligesom de kan hjælpe med kost anbefalinger, rygestop og generel sundhedsfremme.
Vores stresscoaches sidder også klar, hvis du har brug for rådgivning om stressforebyggelse, mistrivsel eller du bare vil have et godt råd til at opretholde din mentale sundhed.