Hop til indhold

Bilforsikring til unge

Står du som ny bilist og skal ud og have din første bilforsikring, eller kender du en ung som ikke har styr på sin bilforsikring endnu? Her får du nogle tips til, hvordan du som ung vælger den korrekte bilforsikring.

Få den rette rådgivning

Som helt ny bilist – og måske også helt ny forsikringskunde – kan det være svært at vide, hvordan man bør være forsikret. Skal man have en kasko forsikring eller ej, og hvad med selvrisikoen.

Ofte starter researchen med, at man taler med familiemedlemmer og venner om deres erfaringer. Meget af den viden du søger kan du også finde på nettet. Selvom der er meget værdifuldt at hente informationer, er det en rigtig god ide at få en individuel rådgivning. Så er du sikker på, at du får en vurdering, som er baseret på lige netop dine individuelle behov.

Vælg bilforsikring ud fra dine behov

For at være bedst muligt forberedt i jagten på den rette bilforsikring, er det en god ide at have gjort sig nogle tanker om dit behov og dit forbrug.

Én ting er prisen på forsikringen, men det er også vigtigt, at du vurderer, hvad du har råd til at undvære i budgettet, hvis skaden sker. For det er et vigtigt parameter, hvis du på et tidspunkt får en skade, og du så skal betale selvrisiko. Vælger du fx en billig forsikring, som til gengæld har en høj selvrisiko, risikerer du måske, at en lille skade ender med at vælte hverdagsbudgettet. Derfor er det heller ikke altid en god ide at vurdere en bilforsikring udelukkende på den årlige pris, og du bør også kigge på de dækninger du får, selvrisikoen og på serviceniveauet hos de selskaber, du er interesseret i.  

Typisk vil forsikringsrådgiveren se på tre forhold, når dine behov skal afdækkes

  • Hvad er din bils værdi?
  • Har du haft bil i eget navn tidligere?
  • Er du ny bilist?

Prisen afhænger bl.a. af din alder og din erfaring som bilist

Din alder har en del at sige i forhold til den beregnede pris, og især unge bilister under 25 år, og som endnu ikke har optjent anciennitet vil opleve, at bilforsikringen er dyr sammenlignet med dem, der er ældre, og som har længere erfaring. Den primære årsag hertil er, at unge statistisk er involveret i flere uheld end andre aldersgrupper.

Jo mere du kører, des dyrere er din forsikring ofte En anden vigtig ting at tage stilling til er, hvor langt du kører om året. Det er i udgangspunktet dyrere at købe bilforsikring til en bil, der skal køre langt hver dag. Den typiske bil-pendler kører ca. 20.000 km. årligt, og jo mere du kører, des større er risikoen for skade. Derfor vil prisen selvfølgelig afspejle dette. 

Særligt for dig der er studerende

For en studerende, som i forvejen måske ikke har så mange penge, er det irriterende at trække penge ud af budgettet til forsikring. Som bilejer i Danmark er det dog et lovkrav, at du som et minimum tegner en ansvarsforsikring. Det gælder altså også for dig som studerende. Som studerende kan det være svært at få råd til en lækker ny bil. Derfor kan du i stedet vælge at købe en brugt, og måske endda gammel bil, så kan du overveje helt at spare kaskoen væk. På biler hvis markedsværdi er lavere end 20.000 kr., kan det ikke nødvendigvis betale sig at betale den forholdsvis højere pris på en kaskoforsikring. Det kan anbefales at samle flere forsikringer i samme selskab, da mange selskaber, også Gjensidige, tilbyder 10 % samlerabat, hvis du fx samler bil-, indbo- og ulykkesforsikring. Se mere om vores fordele for samlekunder.

Har du bilforsikring igennem dine forældre?

Det er nemt at komme i gang med at optjene anciennitet til din bilforsikring, dog vil din første forsikring være dyrere, da du er ny bilist. Et alternativ, hvis du er hjemmeboende og endnu ikke er fyldt 27 år, er dækningen ’Ung Fører’ en mulighed for at optjene anciennitet gennem dine forældre eller bedsteforældre.  Med den anciennitet som du har optjent gennem dine forældre eller bedsteforældre, kan du senere få din egen bilforsikring hos Gjensidige – til en billigere pris. Ancienniteten kan overføres i op til 3 år efter, at du er flyttet hjemmefra. Bilen skal forsikres hos Gjensidige. Dine forældre eller bedsteforældre skal ikke betale den forhøjede selvrisiko, hvis der sker en skade, når du låner deres bil. For at være Ung Fører skal følgende forhold være gældende:

  • Dine forældre eller bedsteforældre skal have en kaskoforsikring hos Gjensidige
  • Du skal være mellem 17 år og 25 år
  • Du skal bo hjemme

4 gode råd til den nye bilist

Er du ny bilist og førstegangskøber af en bilforsikring, kommer her x gode råd til når du skal ud og købe din forsikring.

  • Udregn hvor meget du regner med at køre om året
  • Ansvarsforsikring er lovpligtigt og direkte ulovligt hvis du ikke har den. Derfor skal du huske at anskaffe dig en ansvarsforsikring.
  • Udover ansvarsforsikringen, kan der være store fordele i at tilkøbe kaskoforsikring. Kaskoen dækker skaderne på din bil.
  • Her hos Gjensidige kan vi tilbyde dig en endnu mere fordelagtig pris, hvis du samler alle dine forsikringer hos os. Se nemt og hurtigt din pris her

Forhold som kan afgøre, om du skal vælge ansvar- eller kaskoforsikring

Er din bils værdi over eller under 20.000?

Er bilens værdi under 20.000 kr. vil det uanset anciennitet stort set altid bedst kunne betale sig med ren ansvarsdækning. Er den totale markedsværdi over, vil nedenstående parametre være afgørende.

Har du haft bil i eget navn før?

Antallet af år du har haft bil i eget navn påvirker prisen meget, derfor kan dette parameter også påvirke om kasko skal vælges.

Er du ny bilist og over 28?Har kunden ikke haft bil før men er over 28 kan vi placere kunden som elitebilist.

Dette må alt andet lige være med til at påvirke attraktiviteten af en kaskodækning.

Når skaden er sket

Er skaden sket, og har du været involveret i en ulykke, er det vigtigt hurtigst muligt at anmelde det til dit forsikringsselskab, som herefter giver nærmere råd og vejledning om det videre forløb.Nogle oplysninger er vigtige, hvis din bil bliver påkørt, eller du påkører en person eller andre ting fx:

  • Dato, tid og sted
  • Modpartens navn, adresse, telefonnr. og bilens reg.nr.
  • Oplysninger på vidner (navn, adresse, telefonnr.)
  • Skitse over uheldsstedet og uheldet
  • Evt. billeder af uheldsstedet og skaderne på ting